Κυριακή 28 Μαΐου 2017

''Σχολαρχείον'': Εμείς θυμόμαστε- Ζωντανή βιβλιοθήκη.

ΕΜΕΙΣ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ-ΖΩΝΤΑΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (Δευτέρα 29/5 στις 11.00)
Είναι ταιριαστό η ενότητα να κλείσει με ένα προσκύνημα, μια οφειλόμενη τιμή.
Επιθυμία της ομάδας είναι η επίσκεψη στο Μουσείο Νίκου Μπελογιάννη.
Πριν ο Νίκος Μπελογιάννης φτάσει να γίνει παγκόσμιο σύμβολο ηρωισμού και θυσίας ήταν ένα παληκαράκι που έτρεξε, έπαιξε και ανδρώθηκε στους ίδιους δρόμους που εμείς βιώνουμε την καθημερινότητά μας.
Θα πάμε να τον συναντήσουμε ανάμεσα στην οικογένεια, τους συγγενείς, τους συμμαθητές, παρέα με το φιλόλογο και πνευματικό του πατέρα όσον αφορά το κομμάτι της ιδεολογίας του.
Θα τον παρακολουθήσουμε μέσα από την μαχητική του αρθρογραφία, μπροστάρη στους αγώνες της αγροτιάς με το σταφιδικό ζήτημα, τους κοινωνικούς αγώνες.
Το στρατόπεδο της ζωής που επέλεξε να υπηρετήσει ήταν μια γονιδιακή κληρονομιά που κρατούσε από τους μπαρουτοκαπνισμένους, τουρκοφάγους προγόνους.
Ο Νίκος Μπελογιάννης έγινε αυτό που του υπαγόρευσε η συνείδησή του, η επιστημονική του κατάρτιση, η απουσία διλημμάτων όταν τέθηκε το ερώτημα της Ελευθερίας ή του Θανάτου όταν ο ξένος κατακτητής πάτησε τον τόπο.
Κατήγγειλε ύστερα με λόγο και έργο την ξενοκίνητη υποτέλεια που έφτανε στα όρια ενός αποκρουστικού μισελληνισμού.

''Σχολαρχείον'':Οι Εμφύλιοι Πόλεμοι και Διχασμοί στην Ελλάδα-Κοινωνικοπολιτικές Διαστάσεις.

ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ...
...Για την ενότητα που εισηγήθηκε η κ. Άννα Μοσχόβου φιλόλογος "ΕΜΦΥΛΙΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΔΙΧΑΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ- ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ".
Το πολύ ενδιαφέρον θέμα έτσι όπως έχει καταγραφεί μέσα από τις ιστορικές πηγές κάλυψε η κ. Μοσχόβου από την ΟΜΗΡΙΚΗ εποχή έως την περίοδο του Γεωργίου Α΄ 1863-1913 ( Χαρίλαος Τρικούπης-αστικός μετασχηματισμός του κράτους, Ευαγγελικά, κίνημα του Θέρισου, δολοφονία Μαρίνου Αντύπα, αγώνες εργατών και αγροτών στο Κιλελέρ, Α΄ Βαλκανικός πόλεμος κλπ).
Θερμές ευχαριστίες στην κ. Άννα Μοσχόβου για τον πνευματικό άθλο που πραγματοποίησε καλύπτοντας μέσα σε τέσσερις μήνες αρκετούς αιώνες της ελληνικής ιστορίας.
Με το σπάνιο επικοινωνιακό χάρισμα που την διακρίνει φώτισε αθέατες πλευρές της ιστορίας των εμφυλίων και των διχασμών βοηθώντας μας να κατανοήσουμε τις ρίζες μιας κακοδαιμονίας που μάλλον φτάνει ως τις μέρες μας.

Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
Πέμπτη 18 Μαΐου 2017
Στην Αρχαία Ολυμπία θα γίνει φέτος η συνάντηση των φίλων του Σχολαρχείου και της Παπαχριστοπουλείου Βιβλιοθήκης.
Σκεφτήκαμε να περιηγηθούμε στο κομψό και απέριττο νεοκλασικό οικοδόμημα του Παλαιού Μουσείου της Ολυμπίας το "ΣΥΓΓΡΕΙΟΝ".
Πέμπτη πρωί περίπου στις 10.30 θα χαρούμε την ανοιξιάτικη Ολυμπία,σκεπτόμενοι εκείνη την περιγραφή του Νίκου Καζαντζάκη...
"Βγήκα στο κατώφλι του Μουσείου,προχώρησα λίγο στην εξέδρα,κάτω από ένα πεύκο.
Μεσημέρι ,έβραζε τώρα ο ήλιος κι ακούγονταν πέρα στον όχτο του Κλαδέου σα μακρινό μελισσολόι η βουή του πανηγυριού...
Πίκρα ξαφνική με κυρίεψε. Θα φτάσουμε άραγε ποτέ την ισορροπία μας κι εμείς και τον ήρεμο ηρωικό οραματισμό της αρχαίας Ελλάδας;
Κάθε προσκυνητής ,όταν ξεθηκαρώσει από το όραμα αυτό της Ολυμπίας και προβάλει στο κατώφλι του Μουσείου κι

Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Σχολαρχείον: Εμείς θυμόμαστε- Ζωντανή βιβλιοθήκη.

ΕΜΕΙΣ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ-ΖΩΝΤΑΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (Δευτέρα 15/5 και ώρα 11.00-12.00)
Γυναίκες μάρτυρες της εποχής τους
Αν οι γυναίκες είχαν μιλήσει...από την Κρήτη ως την Κύπρο και από τα Ιωάννινα ως την Μεγάλη Ελλάδα εγκαταλείποντας την σιωπηλή τους απελπισία,θα σήκωναν το βλέμμα και με χέρι σταθερό θα καταδείκνυαν την θλιβερή εικονογράφηση της δυστυχίας τους,μέσα από τη λαϊκή έκφραση και αδιάψευστο μάρτυρα των βασάνων τους.
"Το σύμπαν της αμαρτίας είναι ένα καλά τακτοποιημένο σύμπαν"
Μάγισσες και γιάτρισσες στο έργο του Ανδρέα Καρκαβίτσα,του Εμμανουήλ Ροΐδη,της ηλειακής λαογραφίας,η καταδεσμική επιγραφή της Ολυμπίας, Αγαμήδη η κόρη του Αυγεία.
Αγαπημένες γυναικείες μορφές
ακίνητες ή ανίκητες στο χρόνο;
Σήμερα τα δικαιώματα των γυναικών και όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα θεωρητικά προστατεύονται.
Όμως ποιο μήνυμα εισπράττεται όταν ένα από τα πιο μισογυνικά καθεστώτα του κόσμου εκλέχθηκε μέλος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών στον ΟΗΕ και μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο ακούγονται τοποθετήσεις (''οι γυναίκες πρέπει να πληρώνονται λιγότερο από τους άντρες ,γιατί είναι πιο αδύναμες,πιο μικρόσωμες και λιγότερο έξυπνες") που μεταφέρουν τη κοινωνία πολλά χρόνια πίσω;

Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Σχολαρχείον: Καλλιτεχνικές Δημιουργίες

Ενημερωνω τις φιλες οτι το μαθημα καλλιτεχνικες δημιουργιες δεν θα πραγματοποιηθει αυριο αλλα ουτε και την επομενη Παρασκευη  λογω της συμμετοχης μου στην ανθοκομικη αμαλιαδας ...ευχαριστω
Ναταλί Καραδούκα

Σχολαρχείον: Δημιουργικές Πινελιές

Το αυριανό μάθημα "Δημιουργικές πινελιές "
αναβάλλεται.
Κανονικά τη Παρασκευή 19/05/2017
Ευχαριστώ πολύ
Κοσμοπούλου Καλλιόπη

Κυριακή 7 Μαΐου 2017

''Σχολαρχείον''Εξερευνητές-Θαλασσοπόροι.

''Εξερευνητές-Θαλασσοπόροι''
Την Τρίτη 9/5 θα αναφερθούμε στον άνθρωπο που πραγματοποίησε τον πρώτο περίπλου της Γης, τον Φερδινάνδο Μαγγελάνο.


Τρίτη 25 Απριλίου 2017

''Σχολαρχείον'':Ομάδα Προσωπικής Ανάπτυξης.

H Ομάδα προσωπικης ανάπτυξης αναβάλλει την συνάντησή της για τις 28/4/17 και ανανεώνει το ραντεβού της για την Παρασκευή 5/5/17 στις 10:00 π.μ.

Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

''Σχολαρχείον'':Εμείς θυμόμαστε- Ζωντανή βιβλιοθήκη.

ΕΜΕΙΣ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ -ΖΩΝΤΑΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (Δευτέρα 24/4 και ώρα 11.00-12.00)
Κωνσταντίνος Νικολόπουλος (1786-1841)
Η βαρειά ιστορική κληρονομιά
Εάν στην Ανδρίτσαινα βρίσκεται σήμερα μια από τις ιστορικότερες,σημαντικότερες και πλουσιότερες βιβλιοθήκες της χώρας ,όπου τις προθήκες της κοσμούν διαμάντια της παγκόσμιας Εκδοτικής και της Τυπογραφίας ανυπολόγιστης αντικειμενικής,ιστορικής και πνευματικής αξίας αυτό οφείλεται στον δωρητή της Κωνσταντίνο Αγαθόφρωνα Νικολόπουλο.
Έζησε και πέθανε πάμπτωχος.
Κατά τη διάρκεια της ζωής του όμως στο Παρίσι υπήρξε αρθρογράφος
,ποιητής,μουσικοσυνθέτης,κριτικός,εκδότης,δημοσιογράφος,ιστοριοδίφης,σχολιαστής αρχαίων κλασικών,μελετητής,κειμενογράφος και δάσκαλος λογοτεχνίας και φιλολογίας!

Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

''Σχολαρχείον'': Εξερευνητές και Θαλασσοπόροι.

Αυτή την Τρίτη 28/3 και ώρα 19:00, στην ενότητα Εξερευνητές και Θαλασσοπόροι θα μιλήσουμε για τον σπουδαίο Βάσκο ντα Γκάμα και το έργο του.



''Σχολαρχείον'': Εμείς θυμόμαστε- Ζωντανή βιβλιοθήκη.

ΕΜΕΙΣ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ-ΖΩΝΤΑΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (Δευτέρα 27/3)
Νίκος Μπελογιάννης-Θάνατος την αυγή
"Παλεύανε τον Άγγελο
οι μαύροι ανθρώποι"Οδυσσέας Ελύτης
Ο Νίκος Μπελογιάννης πέρασε στις καρδιές και στη συνείδηση των λαών σαν ένα παγκόσμιο σύμβολο αρετής,ηρωισμού και θυσίας.
Η ζωή,οι αγώνες και η άδικη εκτέλεσή του έχουν καταγραφεί στην ελληνική και παγκόσμια βιβλιογραφία,τη λογοτεχνία,την ποίηση και στον κινηματογράφο.
Ότι πιο τίμιο και ειλικρινές για τον χαρακτήρα και τη στάση ζωής αυτής της φωτεινής προσωπικότητας ,μας έχουν χαρίσει τρεις δυναμικές και τρυφερές συνάμα γυναικείες μορφές.
Μαινάδες -συντρόφισσες και εκδικήτρες του χαμού του,μυροφόρες που έσυραν πρώτες τον επιτάφιο θρήνο και ευαγγέλισαν το μύνημά του σ' ολόκληρο τον κόσμο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ
ΈΛΛΗ ΠΑΠΠΑ
ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ


Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Απόσπασμα απο το βιβλίο του Νίκου Μπελογιάννη "ΤΟ ΞΕΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"

Απόσπασμα απο το βιβλίο του Νίκου Μπελογιάννη "ΤΟ ΞΕΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ" «…Οι λογιότατοι κι οι Φαναριώτες , παραμερίζοντας τα εσωτερικά τους προβλήματα , ανέλαβαν να πείσουν τις λαϊκές μάζες ότι έρχεται ο συνεχιστής του Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου , του Μαρμαρωμένου Βασιλιά , για να ζωντανέψει τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία , να πραγματοποιήσει την Μεγάλη Ιδέα. Όνειρα ψεύτικα ,ελπίδες έξω από κάθε πραγματικότητα , πόθοι άπιαστοι , όλα μαζί τα συναισθήματα που γεννάει στους λαούς η δυστυχία , όταν δεν είναι δυνατόν να δοθεί σ΄ αυτήν επαναστατική διέξοδος , πλημμύριζαν και παράσερναν την ψυχή του λαού…»

''Σχολαρχείον'':Μυθιστορίες.

ΜΥΘΙΣΤΟΡΙΕΣ
Ανθή Ιάσονος
Πρώτη μέρα της Άνοιξης και αν μη τι άλλο ο έρωτας ήταν το θέμα των Μυθιστοριών που μας αφηγήθηκε η Ανθή Ιάσονος.
Ο Χαλίλ Γκιμπράν και ο Νίκος Τσιφόρος τραγούδησαν τον έρωτα στο χαρτί και οι αιώνες σεβάστηκαν κάποιες όμορφες στιγμές αγάπης που βρέθηκαν στα σπλάχνα της Ηλειακής γης!



''Σχολαρχείον'':Κινηματογραφικές Συναντήσεις.

Κινηματογραφικές Συναντήσεις
Κάθε Δευτέρα 20:30.

Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017 προβλήθηκε η ταινία ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου με θέμα:
"Η δράση και η Εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη", που προβλήθηκε το στην εκπομπή της ΝΕΤ Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα, παραγωγή 2002, στα πλαίσια μιας σειράς εκπομπών "Σαν τους Πρώτους Χριστιανούς"
Λίγα λόγια για την ταινία:
Το βράδυ της 31ης Μαρτίου του 1952, παρά τις αντίθετες υποσχέσεις της κυβέρνησης του Νίκου Πλαστήρα και τη διεθνή εκστρατεία με επικεφαλής τον Πάμπλο Πικάσο, ο «άνθρωπος με το γαρύφαλλο» και τρεις ακόμη σύντροφοι του, οδηγούνται στο εκτελεστικό απόσπασμα.
50 χρόνια μετά, στηριγμένη στις μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της πολύκροτης υπόθεσης, η ειδική εκπομπή του Ρεπορταζ Χωρίς Σύνορα, αποκαλύπτει τα πολιτικό παρασκήνιο της εποχής και τις πιέσεις του Αμερικανού πρέσβη Πιουριφόι προς την κυβέρνηση, καθώς και την πολιτική του γραμματέα του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη, εκείνη την εποχή.
Μιλούν μεταξύ των άλλων, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ της κυβέρνησης Πλαστήρα Aνδρέας Iωσήφ, που παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκτέλεση του Mπελογιάννη, η σύντροφος του Έλλη Παπά, ο επίσης καταδικασμένος σε θάνατο στην ίδια υπόθεση Τάκης Λαζαρίδης, η Λίλιαν Μπάτση, σύζυγος του εκτελεσεθέντος Δημήτρη Μπάτση, η Μαρία Ρεζάν, ο Λυκούργος Kαλλέργης κ.α.

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

''Σχολαρχείον'':Δημιουργικές πινελιές.

"Δημιουργικές πινελιές " κάθε Παρασκευή 10.00 - 11.30
Υπεύθυνη τμήματος : Κοσμοπούλου Καλλιόπη
Ο στόλος ετοιμάζεται. . .


Ημερολόγια Καταστρώματος

Ημερολόγια Καταστρώματος... Δευτέρα 13 Μάρτη, βραδάκι...


''Σχολαρχείον'': Οι Εμφύλιοι Πόλεμοι και Διχασμοί στην Ελλάδα-Κοινωνικοπολιτικές Διαστάσεις.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Οι εμφύλιοι πόλεμοι και διχασμοί στην
Ελλάδα-κοινωνικοπολιτικές διαστάσεις
Πέμπτη 19.00-20.00
Υπεύθυνη ενότητας: Άννα Μοσχόβου,φιλόλογος

Οσοι και όσες ενδιαφέρονται για το Εργαστήριο και δεν μπορούν να το παρακολουθήσουν την Πέμπτη, λόγω ωραρίων εργασίας, μπορούν να παρακολουθήσουν την ίδια θεματική κάθε Τετάρτη στις 18,00-19,00. Το τμήμα θα λειτουργήσει εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον.
(Η δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά, inbox, τηλεφωνικά 2622028979 αλλά και στη Γραμματεία του ΣΧΟΛΑΡΧΕΙΟΥ).

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

''Σχολαρχείον΄': Εξερευνητές και Θαλασσοπόροι.

Αύριο Τρίτη 14/3 και ώρα 19:00 στην ενότητα ''Εξερευνητές και Θαλασσοπόροι'', θα αναφερθούμε στον σπουδαίο Μάρκο Πόλο, τον πρώτο ευρωπαίο που πήγε στην Κίνα!




Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

''Σχολαρχείον'': Εμείς θυμόμαστε- Ζωντανή βιβλιοθήκη.

ΕΜΕΙΣ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ-ΖΩΝΤΑΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (Δευτέρα 13/3 και ώρα 11.00-12.00)
Η γυναίκα στην Ηλεία,από το Μύθο στην Ιστορία
Θεές,μάγισσες,μάνες,αγωνίστριες
Με αφορμή τον πρόσφατο εορτασμό της 8ης Μαρτίου ο οποίος είναι αφιερωμένος στο παγκόσμιο γυναικείο κίνημα,
θα γίνει μια συζήτηση και θα εξεταστεί το γεγονός ότι η αρμονική και ισότιμη συνεργασία ατόμων και των δυο φύλων
είναι αναγκαία για την πρόοδο και την εξέλιξη σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο.
Οι γυναίκες της Ηλείας φαίνεται ότι συνέβαλαν θετικά με τη στάση τους στην πολιτισμική ιστορία του τόπου,
από καιρούς αλλοτινούς και συνεχίζουν να το κάνουν μέχρι σήμερα.
Δεν είναι παράδοξο το γεγονός ότι ήταν φωτισμένοι άνδρες αυτοί οι οποίοι αποτύπωσαν την διαχρονική παρουσία αυτής της συμβολικά "μεγάλης Κυράς του κόσμου",
κι έτσι μέσα από την ιστορία,την τέχνη,τη λογοτεχνία,τη λαογραφία και τη μυθολογία
μπορεί κάποιος να προσλάβει ,
σε αφθονία τα στοιχεία εκείνα που περιγράφουν τη συμπονετική,ελεήμων,και φιλεύσπλαχνη μορφή της αρχετυπικής γυναικείας μορφής στην Ηλεία.


Eπίσκεψη στην Αρχαία Μεσσήνη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Άνοιξη και σκεφτήκαμε ότι είναι καλή ιδέα μια επίσκεψη στην Αρχαία Μεσσήνη και το αρχαιολογικό της μουσείο (με ξενάγηση),στη συνέχεια φαγητό στην ιστορική Πύλο και έναν περίπατο στην εντυπωσιακή Μεθώνη.
Την Κυριακή 2 Απριλίου θα γίνει η εκδρομή μας.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής,στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης (10.00-14.00 & 17.00-20.00), αλλά και στο τηλ. 26220-28979

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

''Σχολαρχείον'': Εξερευνητές και Θαλασσοπόροι.




















Νέα ενότητα: Εξερευνητές και Θαλασσοπόροι. (Τρίτη 18:30-19:30)
Σε αυτή την ενότητα θα περιηγηθούμε στα μονοπάτια των μεγάλων ανακαλύψεων, μέσα από το σπουδαίο έργο των μεγάλων θαλασσοπόρων.



''Σχολαρχείον'':Δημιουργικές Πινελιές.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΠΙΝΕΛΙΕΣ
Υπεύθυνη ενότητας:Καλλιόπη Κοσμοπούλου
Παρασκευή 11.30-13.00,έναρξη 3/3