Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

''Σχολαρχείον'': Εμείς θυμόμαστε- ζωντανή βιβλιοθήκη.

ΕΜΕΙΣ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ-ΖΩΝΤΑΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Δευτέρα 11.00-12.00
"Μπράβο Αμαλιάς"!!!
Α΄μέρος
Επιχειρώντας κάποιος ν΄ανασυνθέσει την ιστορία της πόλης μας
κατά την μετεπαναστατική εποχή -όταν ακόμα ήταν δυο άσημα χωριουδάκια- στέκεται με θαυμασμό και απέραντο σεβασμό
σε κάποια πρόσωπα.
Όσους προέβλεψαν λ.χ ότι ο πλούτος της πόλης θα προέρθει από τη συστηματική καλλιέργεια των έφορων χωμάτων της. Είναι οι δημοτικοί άρχοντες που πήραν ευφυείς πρωτοβουλίες,έκαναν ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό ανάπτυξης , και τον τήρησαν με συνέπεια.Οι πνευματικοί άνθρωποι που κατέγραψαν με οξυδέρκεια και ευαισθησία τα μείζονα θέματα της εποχής τους,διέσωσαν τις παραδόσεις και δημιούργησαν ένα ισχυρό πολιτιστικό υπόβαθρο.

Ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης θα επισκεφτούν την περιοχή.Ο δεύτερος προφητεύει ότι η μελλοντική ευμάρεια των κατοίκων θα προέρθει από την καλλιέργεια της σταφίδας.Πράγματι η ποικιλία της μαύρης σταφίδας με την ονομασία "Αμαλιάς" θα γίνει γνωστή στα πέρατα του κόσμου.
Ο Θεός είχε υπογράψει το δικό Του συμβόλαιο με το θρυλικό αρχιστράτηγο και του είχε υποσχεθεί την Ελευθερία της Ελλάδας. Ο Άγιος Αθανάσιος θα υποσχεθεί τη Δημαρχία σ΄ένα γυρολόγο τον Αναγνώστη Δαλιάνη!Τον δημιουργό της σύγχρονης Αμαλιάδας.
Ο Χαρίλαος Τρικούπης είχε πει για τον τετραπέρατο δήμαρχο και βουλευτή του,πως αν γνώριζε να γράφει και να διαβάζει καθαρά θα τον έκανε υπουργό!
Ο τελευταίος φουστανελοφόρος της Αμαλιάδας ο Νικόλαος Λάσκαρης(+1943) παρομοιάζει τούτο το δυναμικό δήμαρχο με τον Θησέα. Όπως ο μυθικός ήρωας συνέλεξε τους κατοίκους της Αττικής,έτσι κι αυτός ένωσε δυο άσημες κώμες Ίδρυσε τη νέα πόλη και φρόντισε όσο λίγοι για την ανάπτυξή της.
Η γνώμη του γέροντα Λάσκαρη έχει ιδιαίτερη αξία αφού πρόκειται για έναν από του σημαντικότερους λαογράφους της Ελλάδας.
Το έργο του έχει βραβευτεί από τους ακαδημαϊκούς Ψάλτη,Άμαντο και Κουκουλέ στο Λαογραφικό διαγωνισμό της Γλωσσικής Εταιρείας.Στις συλλογές του Λάσκαρη ανατρέχει στις παραδόσεις στους φοιτητές του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Νικόλαος Πολίτης.
Γνωρίζοντας κάποιος τα στοιχεία εκείνα που συνέβαλαν στο μύθο της ωραίας εποχής της πόλης,αισθάνεται νοσταλγία,αλλά συνάμα μια πρόκληση για ένα δημιουργικό παρόν.