Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

''Σχολαρχείον'':Εμείς θυμόμαστε- Ζωντανή βιβλιοθήκη.

Δευτέρα 12/12 και ώρα 11.00-12.00
"Ψύλλοι" στην πόλη και...το Ζιζάνιο του Γαλαξία!
Μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα και στη φιλόξενη γη της Ολυμπίας,το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους κλείνει 19 χρόνια παρουσίας.
Στον Πύργο και την Αμαλιάδα κορυφώνονται οι δραστηριότητες μιας παραγωγικής χρονιάς.
Με ταινίες,animation και ντοκιμαντέρ του παιδικού και νεανικού κινηματογράφου,παραγωγή έγκυρου επιστημονικού υλικού για την κινηματογραφική εκπαίδευση,συνεργασίες με καλλιτέχνες και επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων.
Τα παιδιά και οι έφηβοι παίρνουν για λίγες μέρες τη θέση των "μεγάλων" στο ραδιόφωνο,την τηλεόραση,τα δημοσιογραφικά τραπέζια και το διαδίκτυο.
Έχει ιδιαίτερη σημασία η παιδική και εφηβική ματιά σ΄ένα κόσμο που κάθε άλλο παρά είναι ιδανικός.
Η φτώχεια,η εξαθλίωση,η προσφυγιά,η ανεργία,η περιθωριοποίηση,η διαφορετικότητα,η παιδική εκμετάλλευση καταγράφονται και κριτικάρονται.

Ένα από τα μεγάλα οφέλη μιας ,τέτοιου είδους διεθνούς δραστηριότητας και συνεργασίας είναι και η ανάπτυξη της κριτικής ματιάς μέσα από τη σκέψη,την αίσθηση,τη συγκίνηση και την αμφισβήτηση.
Δημήτρης Σπύρου(καλλιτεχνικός διευθυντής) :"Το Φεστιβάλ της Ολυμπίας από τη φύση του είναι ένα νεανικό φεστιβάλ.Αποτελείται ,λοιπόν,από πολλούς ψύλλους και ζιζάνια.Σκοπός μας,τα νέα παιδιά να μη σταματήσουν να δημιουργούν"
Ευκαιρία για ένα ταξίδι στο παρελθόν.
Να ξαναθυμηθούμε εκείνο τον μαχητικό "Ψύλλο",τη χειρόγραφη εφημεριδούλα δηλαδή που συντάσσει και εκδίδει ένας δωδεκάχρονος μαθητής σ΄ένα απομονωμένο χωριό της Ορεινής Ολυμπίας.
Μια κινηματογραφική ταινία που διαδραματίζεται στην ελληνική επαρχία στα τέλη της δεκαετίας του ΄60.
Ένα παιδί που θέλει να πετάξει με τα χάρτινα φτερά της εφημερίδας του πέρα από τα σύνορα του μικρού χωριού του.
Η γλυκιά και νοσταλγική ταινία (που έγινε και βιβλίο) έχει πολλές παραμέτρους και ένα κρυφό ήρωα...ο ρόλος του Γαλαξία -που ερμήνευσε ο ίδιος ο σκηνοθέτης- πάει την ιστορία πολύ πίσω στο χρόνο!
Ένας παράξενος άνθρωπος που έγινε θρύλος στο χωριό "γιατί μίλαγε με τ΄αστέρια", "από δεκάξι χρονώ άφησε τα μαλλιά του ίσαμε τις πλάτες του", "Άλλαξε τ΄όνομά του και τόκανε "Γαλαξίας" γιατί τρελάθηκε από τα πολλά γράμματα"...
Η αλήθεια βέβαια είναι εντελώς διαφορετική:
Ο πραγματικός Γαλαξίας ανήκει στην ευλογημένη γενιά του ΄30 της Ηλείας.
Αυτή που ανέδειξε ό,τι πιο μαχητικό στον τύπο,τη λογοτεχνία,την ποίηση ,τη ζωγραφική και συμπλήρωσε ιδανικά την πνευματική κίνηση που προερχόταν από τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Είναι η γενιά που στάθηκε ακέραια μπροστά στα δραματικά γεγονότα του καιρού της δικτατορία,πόλεμος,κατοχή,αντίσταση,εμφύλιος.
Μέσα από το προοδευτικό και αγνό ιδεολόγημά της μπόρεσε να δώσει το στίγμα της με σεμνότητα και γνήσιο πατριωτισμό.
Η δυναμική δράση των νιάτων της Ηλείας εκείνων των μακρινών ετών επικαιροποιείται μέσα από το σύγχρονο θεσμό του Φεστιβάλ για παιδιά και νέους.
Με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών και τη σωστή καθοδήγηση για την ορθή χρήση τους μπορεί ν΄αναπτυχθεί αφενός η κριτική σκέψη και η αυτενέργεια των νέων ανθρώπων, αφετέρου η μαχητικότητα με την οποία θα υπερασπίσουν τα πεδία εκείνα που θα επιλέξουν ν΄ακολουθήσουν στη ζωή τους.