Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

''Σχολαρχείον'':Εμείς θυμόμαστε- Ζωντανή βιβλιοθήκη.

ΕΜΕΙΣ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ-ΖΩΝΤΑΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Δευτέρα 5/12 και ώρα 11.00-12.00
Επικούριος Απόλλων,ανασηκώνοντας το σκέπαστρο της λήθης.
Ο Ναός,ο τύραννος και οι 40 κλέφτες.
Εάν η Πελοπόννησος είχε τον Παρνασσό της αυτός δικαιολογημένα θα βρισκόταν στο όρος Κοτύλιο.
Εκεί στις Βάσσες όπου "το δημιουργικό πνεύμα του αρχιτέκτονος,
το ίδιον εκείνο αρχαίο ελληνικόν πνεύμα ,το άγρυπνον και πανταχού ερευνητικόν και ακριβολόγον" (Κ. Ρωμαίος,αρχαιολόγος), έδωσε ένα μνημείο-σταθμό στην αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική.
Ένας ναός αφιερωμένος από τους αρχαίους Φιγαλείς,στον Απόλλωνα που έρχεται συχνά επίκουρος στις συμφορές τους στο διάβα των αιώνων.

Σε αυτό το ναό συγκεντρώθηκαν οι πλέον πρωτοπόρες και τολμηρές για την εποχή τους αρχιτεκτονικές συνθέσεις και συνδυάστηκαν με τόσο αριστοτεχνικό τρόπο από οποιοδήποτε άλλο κτίσμα του αρχαίου ελληνικού κόσμου.
Ο αρχιτέκτονας και οι σοφοί πρωτομάστορες χρησιμοποίησαν ευφυή τεχνάσματα και ενώ διατήρησαν πολλά αρχαϊκά χαρακτηριστικά,εφάρμοσαν καινοτόμες αρχιτεκτονικές μορφές σ΄ένα μνημείο που προκαλεί το θαυμασμό και συγκεντρώνει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Στον Απόλλωνα,τον πιο Έλληνα από τους Θεούς,εκπρόσωπο του φωτός,του πνεύματος και της τάξης ήταν αφιερωμένος τούτος ο ναός όπου "Αληθώς παρά το καθαρώς αισθητικόν μέρος υπάρχει το ουσιώδες διανοητικόν. Άνευ αυτού δεν θα είχομεν το εσωτερικόν φως το οποίο λαμπρύνει την μορφήν. Και την απλήν και μεγάλη τούτη αλήθειαν διδασκόμεθα ευκολότερον προ των επαρχιακών τούτων ελληνικών ναών παρά προ ενός Παρθενώνος ή Ερεχθείου" (Κ. Ρωμαίος,αρχαιολόγος).
Την εποχή που κυβερνούσε την Πελοπόννησο ως Μόρα Βαλεσή ο Βελήπασας,ο ματοβαμμένος γιος του Αλήπασα ,δημιουργήθηκε στην Ιταλία ένα είδος πολυεθνικής εταιρίας ,για τη διενέργεια ανασκαφών στην Ελλάδα και τη διάθεση των ευρημάτων στην ευρωπαϊκή αρχαιοσυλλεκτική αγορά.
Εγκλήματα κατά του πολιτισμού,βαρβαρότητες προγραμματισμένες από βάρβαρες εξουσίες δυτικών κρατών και από επιφανείς υπηκόους τους.
Οι πληροφορίες πρακτόρων-περιηγητών φωτίζουν την προσωπικότητα του Βελήπασα και εξηγούν μια σειρά γεγονότα που σημειώθηκαν στο Μοριά στα χρόνια της τυραννίας του.
Το ξεπούλημα των μαρμάρων του Επικουρίου Απόλλωνα είχε στην ουσία πολιτικό και διπλωματικό αντάλλαγμα.
Τα μάρμαρα πωλήθηκαν από τους αρχαιοκάπηλους στον στρατηγό Sir James Campell,διοικητή των Επτανήσων που ενεργούσε για λογαριασμό της Βρετανικής Αυλής,σε μια εποχή κατά την οποία η εύνοια της τελευταίας ήταν κυριολεκτικά πολύτιμη για την οικογένεια του Αλήπασα (ο Βελήπασας είχε φιλοδοξίες να γίνει Καπουδάν πασάς και Μεγάλος Βεζύρης).
Σε αντίθεση με την σιωπή και την συνεργασία (σύμφωνη με τα οικονομικά τους συμφέροντα) των κοτζαμπασήδων στην κερδοσκοπική και τυραννική διακυβέρνηση του Βελήπασα,κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Μοριά,οι εξαθλιωμένοι αγωγιάτες και χαμάληδες αρνήθηκαν να δουλέψουν για τη μεταφορά των προϊόντων της λεηλασίας των μαρμάρων του Επικουρίου Απόλλωνα.
Είναι η πρώτη απεργία για εθνικούς λόγους της νεοελληνικής ιστορίας!
Εκεί στο καθαγιασμένο όρος του Κοτυλίου,ο θεός κατέβαινε να συναντήσει τους πιστούς του μέσα στο ναό του και οι άνθρωποι ενώνονταν με το θείο και το συμπαντικό.
Τώρα ο ναός έχει αποσυντεθεί μετά το διαχρονικό κούρσεμα σκεπασμένος και ο ίδιος,αποκομμένος από το φυσικό του περιβάλλον.
Τα πολύτιμα στοιχεία του έχουν φύγει και πήγαν σε άγνωστους γι΄αυτά τόπους κι εκεί σιγοπεθαίνουν στερημένα από το φως του Φοίβου.
Από εκείνη τη μνημειώδη περιήγηση του Παυσανία στον περικαλλή ναό ευχή όλων είναι,να έρθει η εποχή όπου κάποιοι θα έχουν τη μοναδική εύνοια ,το προνόμιο,το δώρο να δουν την επαναφορά των κλεμμένων στην παλιά τους θέση.