Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

''Σχολαρχείον'':Εμείς θυμόμαστε- Ζωντανή βιβλιοθήκη.

ΕΜΕΙΣ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ-ΖΩΝΤΑΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (Δευτέρα 9/1/1017 και ώρα 11.00-12.00)
"Για να σηκώνουν τα λάβαρα...."
Με την παραπάνω φράση παραχωρούνται στους Ναΐτες ιππότες φέουδα στην Ήλιδα από τον Γοδεφρείδο Βιλλεαρδουίνο ηγεμόνα του πριγκιπάτου της Αχαΐας.
Η περιοχή της Ήλιδας υπήρξε το επίκεντρο της φράγκικης δραστηριότητας στο Μοριά κατά τους χρόνους της Δ΄Σταυροφορίας.
Οι δυο κυριότερες πόλεις της η Ανδραβίδα και η Γλαρέντσα είχαν όψη "ευρωπαϊκή".

Ευγενείς πρίγκιπες και πριγκίπισσες ,ιππότες με φανταχτερές πανοπλίες,βαρόνοι,τραπεζίτες,έμποροι,τοξότες,ιππείς καθώς και το ντόπιο στοιχείο αποτελούν τ΄ανθρώπινο μωσαϊκό εκείνης της εποχής.
Οι Έλληνες άρχοντες δεν δείχνουν δυσαρεστημένοι από τους κατακτητές αφού άλλωστε δεν είχαν απολέσει τα προνόμιά τους.
Άντρες και γυναίκες κατείχαν φέουδα ενώ η συμφωνία με τους διπλωμάτες Φράγκους δεν τους είχε στερήσει τα δικαιώματά τους σε μια οικονομικά ευημερούσα κοινωνία.
Η πριγκιπική οικογένεια των Βιλλεαρδουΐνων εκτίμησε ορθά τις συμμαχίες εκείνες που θα εδραιώσουν τη θέση τους στον ευλογημένο ελληνικό τόπο που τους έριξε η τύχη.
Έτσι επιλέγουν εμφανώς τους Ναΐτες για να τους συμπαραστέκονται,ιδιαίτερα στις διαμάχες τους με τους Πάπες αλλά και τους υπόλοιπους Φράγκους.
Ο Γοδεφρείδος Α' τους παραχωρεί όλα τα σχετικά προνόμια τα οποία είχαν απανταχού της Ευρώπης και επιπλέον τους δωρίζει χτήματα από την προσωπική του περιουσία.
Οι πρίγκιπες διάδοχοι ορίζουν τον τόπο που το ιεροπολεμικό τάγμα θα τους χτίσει την τελευταία τους κατοικία και δίνουν με λεπτομέρειες το λειτουργικό με το οποίο θα προστατεύουν τον αιώνιο ύπνο τους.
Η δράση του τάγματος των Ναϊτών θα τερματιστεί το 1307 μετά από συνεργασία μεταξύ του Πάπα Κλήμη Ε' και του βασιλιά της Γαλλίας Φίλιππου του Ωραίου εναντίον τους και έκτοτε θα εξαφανιστούν.
Στη συνέχεια με επιστολή του Πάπα εξουσιοδοτείται ο δούκας του Τάραντα Φίλιππος να κατασχέσει τη Ναϊτική περιουσία που υπάρχει στο πριγκιπάτο της Αχαΐας και οτιδήποτε θύμιζε τη δραστηριότητα αυτού του Τάγματος καταστράφηκε με την πάροδο του χρόνου.
Οι κατασχέσεις και οι καταστροφές δεν αγγίζουν όμως το πριγκιπικό κιβούρι και τίποτα δεν θα διαταράξει τον ειρηνικό ύπνο των τριών πρώτων Βιλλεαρδουΐνων.
Αλλά που ακριβώς αναπαύονται τα σώματα των τριών Φράγκων ευγενών;
Οι Ναΐτες ήξεραν να προφυλάξουν τα μυστικά τους.
Στοιχεία στα κείμενα της εποχής,παράξενες εκκλησίες,παλαιά βιβλία που εξαφανίζονται,εικασίες,θρύλοι και αναποτελεσματικές έρευνες συνθέτουν ένα γοητευτικό μεσαιωνικό μυστήριο με επίκεντρο την Ηλεία και ειδικότερα κάποιες ιστορικές τοποθεσίες εκείνης της εποχής.