Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

''Σχολαρχείον'':Εμείς θυμόμαστε- Ζωντανή βιβλιοθήκη.

ΕΜΕΙΣ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ-ΖΩΝΤΑΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (Δευτέρα 6/2 και ώρα 11.00-12.00)
ΑΠΟΚΡΙΕΣ-Μοναδικός εθιμικός και λαογραφικός πλούτος
Με την έλευση του Φεβρουαρίου δίνεται το σύνθημα από τους δήμους και τους κατά τόπους εκπολιτιστικούς φορείς για την οργάνωση και την παρουσίαση των αποκριάτικων δρώμενων σε ολόκληρο τον ελληνικό χώρο.
Η ιδιαίτερη ποιότητα του ελληνικού νου διαφοροποιεί την στάση του απέναντι στη ζωή και στο θάνατο από αυτή άλλων λαών.
Παράλληλα με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις οι νοικοκυρές με φροντίδα ετοιμάζουν όλα τα χρειαζούμενα που θα προσφερθούν ,για την ανάπαυση των ψυχών των προσφιλών νεκρών στις καθορισμένες από την παράδοση μέρες.
Το αθέατο νήμα της συνέχειας των "ελληνικών επιτηδευμάτων" ενώνει το παρόν και το παρελθόν σ΄ένα αέναο γαϊτανάκι διαδοχής.
Από τις αρχέγονες θρησκευτικές τελετές των εν άγροις Διονυσίων θα προέλθουν οι δημοτελείς εορτασμοί των Λήναιων και των Ανθεστηρίων,
Έτσι θα εμφανιστούν οι "κώμοι",οι θίασοι με τα σύντομα θεατρικά δρώμενα,ο ασκωλιασμός,τα "εξ αμάξης" σκώμματα,οι πομπές των μεταμφιεσμένων.

Αυτές οι τελετές στόχο είχαν αφενός την γονιμότητα της γης,των ανθρώπων και των ζώων αφετέρου δε την ξεκούραση από τον καθημερινό μόχθο.Περιλάμβαναν την τελετουργική απόδοση τιμών προς τους νεκρούς,κατά την πένθιμη μέρα όπου και η γιορτή όλων των ψυχών.
Γινόταν η προσφορά της "πανσπερμίας" και η επίκληση προς το θείο για επιείκεια εν ονόματι των τεθνεώτων.
Έλληνες και ξένοι μελετητές,ακαδημαϊκοί,φιλόλογοι,λαογράφοι παρατηρούν,καταγράφουν και εξηγούν τη σχέση ανάμεσα στις πανάρχαιες ελληνικές τελετές προς τιμήν του Διονύσου και στα νεοελληνικά λαϊκά δρώμενα κυρίως της Απόκρεω.
Ο λαογράφος Γεώργιος Μέγας, έχει καταγράψει και εξηγεί το δρώμενο της παρωδίας του γάμου,του θανάτου και της ανάστασης του πρωταγωνιστή, του παλαιού εθίμου που τηρείται σε πολλά μέρη την Κυριακή και την Δευτέρα της Τυρινής.
Η Jane Harrison(1850-1928) λέκτορας των αρχαίων ελληνικών στο Κέιμπριτζ σημειώνει:"Είναι παράξενο το πως αυτή η αντίληψη,ότι δηλαδή από την ανάσταση ή την επιφάνεια ενός θεού εξαρτάται η γονιμότητα του έτους και επιβιώνει στους γεωργούς μέχρι τα δικά μου χρόνια".
Ο Γεώργιος Βιζυηνός με την παραγνωρισμένη φήμη ως ερευνητής και φιλόσοφος έγραψε τους "Καλόγερους" μια σοβαρή λαογραφική μελέτη,για να παρουσιάσει ένα πανάρχαιο λαϊκό θρακιώτικο έθιμο σχετικό με τη λατρεία του Θεού Διόνυσου.
Ήταν μικρό παιδί όταν το έζησε στα χωριά της Θράκης και το επικύρωσε επιστημονικά ώριμος επιστήμων πια.
Αισθανόμαστε μόνο θαυμασμό για την ελληνική ψυχή που κατάφερε να διατηρήσει τα λαϊκά διονυσιακά έθιμα,τα δρώμενα,τους χορούς,τις μεταμφιέσεις και συνεχίζει με σεβασμό την απόδοση τιμών στους νεκρούς.
Συμμετέχουμε στις δημόσιες αυτές εκδηλώσεις ως μέλη μιας κοινωνίας που τη χαρακτηρίζει η ζωντάνια,η φαντασία,η δημιουργικότητα και με το όπλο της σάτιρας απέναντι στα κακώς κείμενα.
Αντιδρούμε με τον τρόπο αυτό στη μοναξιά και στο άχθος μιας δύσκολης καθημερινότητας.
Καλές Απόκριες!